Djeli van der Linden

CarrièreMatch

Opdrachtgever: Het UWV
Categorie: UX en UI design
Programma’s gebruikt: Figma, Miro, Adobe Illustrator
Gemaakt in een team van vier in het tweede jaar van de studie Communicatie & Multimedia Design

“Hoe kunnen we stressvolle 35- tot 55-jarigen met een visuele beperking, wiens uitkering stopt na de ziektewet, zo goed mogelijk helpen bij het zoeken van een nieuwe baan op een laagdrempelige manier?”

Voor dit project heb ik samen met vier medestudenten aan de app van het UWV gewerkt. Wij wilden twee versies van dit prototype maken, een normale versie en een versie voor visueel beperkten. Om dit succesvol te ontwerpen zijn we samen met de doelgroep tot oplossingen gekomen, zoals onze gekozen kleuren voor de visueel beperkte versie (zwart, wit, geel).

Met dit concept wilden wij ervoor zorgen dat de klanten van Picnic eerder voor de duurzame opties kiezen!

Terug naar boven

Voor wie is dit?

De doelgroep is ‘mensen van 35 tot 55 jaar, met een visuele beperking, die net uit de ziektewet komen en in een stressvolle situatie zitten tijdens het zoeken van een nieuwe baan, doordat hun uitkering stopt.’ Onder visuele beperking houden wij vooral rekening met slecht zienden, kleurenblindheid en mensen met dyslexie.

WIj kozen deze doelgroep, omdat we het een erg interessante doelgroep vonden. Ook hadden wij verschillende slechtzienden in onze familie of in onze omgeving die veel moeite hadden met het gebruiken van apps. Dit wilden wij oplossen.

Wat was mijn rol?

UX researcher, tester, concept creator, UX/UI designer & prototyper

Het gehele proces

  • Kickoff
  • Deskresearch
  • Een doelgroep kiezen
  • Fieldresearch
  • Creatieve sessies – 635, SCAMPER, bloemetjes techniek
  • Concept bedenken
  • Mid-fidelity prototype
  • Vergelijkings test
  • Usability test
  • Persona & storyboard
  • Prototype / eind resultaat
  • Eindexpo!

Onderzoek

Doordat het een best lastig onderwerp was met het UWV, en een redelijk lastige doelgroep, wilde ik me samen met het team meer verdiepen met bronnenonderzoek. Ik kreeg als taak om te onderzoeken wat voor hulpmiddelen het UWV momenteel biedt aan de mensen met een beperking. Ik kwam erachter dat er niet erg veel gedaan werd voor slechtzienden. De website was namelijk in een erg klein lettertype, en voor mensen met kleurenblindheid was er niks. Wat ik wel erg goed vond was dat het UWV vergoeding geeft voor een tolk voor dove mensen.

 

Van deze research fase moesten we met het team een onderzoeks poster maken en presenteren. Deze is hiernaast te zien. Hierop moesten wij een aantal bevindingen zetten, en wat uitgevoerde methodes zoals de inzichtkaarten en het persona.

Fieldresearch

Voor fieldresearch besloot ik interviews te houden met verschillende zicht beperkingen en een thinking out loud observatie. De interviews hield ik met twee respondenten met dyslexie en met iemand met kleurenblindheid. Deze interviews waren gestructureerd, met vragen van te voren opgesteld. Deze vragen gingen over hun ervaring met deze ‘beperkingen’ en hun ervaring met websites of apps. De observatie was van iemand met dyslexie, die de UWV website moest gebruiken.

Mijn belangrijkste inzichten uit dit fieldresearch waren vooral dat degenen met dyslexie zich vaak storen (ook op de UWV website) aan het lettertype en hoe klein het was, daarnaast gaven ze aan dat ze voorleesfuncties of het aanpassen van lettertypen erg fijn vinden. Ook vertelden ze allebei dat ze kleine letters veel langzamer lezen. De respondent met kleurenblindheid gaf aan dat hij graag pictogrammen zou zien, in plaats van kleurgebruik. Zo ziet hij vaak niet dat hij bijvoorbeeld iets verkeerd invult, omdat dit rood wordt. Voor zijn geval van kleurenblindheid lijken veel kleuren op elkaar.

 

Om de resultaten van alle teamleden te analyseren kozen we voor het maken van inzichtkaarten. Deze staan op de poster, maar ook hieronder.

Creatieve sessies

Voor het verder bedenken van ideeën voor een app heb ik twee creatieve sessies uitgevoerd. Eén met het team gezamenlijk en één met de doelgroep. Met het team kozen wij voor de 635 techniek, en voor de doelgroep de wat-als methode.

Uit deze creatieve sessies zijn veel verschillende ideeën gekomen. De ideeën die ik het interessants vond, waren een robot die je helpt met het zoeken naar een baan, vacatures die voorgesteld worden (en weten van je beperkingen) en een app die je op een storytelling manier helpt.

Sprintweek

Voor dit project moesten we van school een sprintweek uitvoeren. Dit deden we aan het einde van de research fase. Ik vond dit super tof en interessant om te doen! Deze sprintweek duurde 5 dagen. De dagen waren verdeeld in: concept bedenken, storyboarden, prototypen, testen en presenteren.

Dag 1 - Concept bedenken

De eerste sprintdag draaide om het bedenken van een concept. We waren al veel bezig met
het divergeren en convergeren van ideeën. Samen met het team hadden we namelijk al creatieve sessies uitgevoerd, die hierboven te zien zijn. Ook moesten we een long term goal opzetten deze dag. dit werd “over 2 jaar hopen we dat ons project ervoor gezorgd heeft dat iedereen, met een visuele beperking, de gelegenheid heeft om zonder moeite door een website/app te navigeren”. Daarnaast had ik wat schetsen gemaakt voor ons concept.

Dag 2 - Storyboarden

Het doel van deze dag was zoals de titel zegt, storyboarden. In het storyboard moest het concept duidelijk worden, dit moesten we doen met 15 frames. Dit storyboard is hiernaast te zien.

Het storyboard begint met ons persona die ontslagen wordt. Hierdoor komt hij in een WW uitkering van het UWV. Na een tijdje wordt deze uitkering gestopt en raakt onze persona gestresst. Hij download onze app en gebruikt onze instellingen voor zijn kleurenblindheid. Met onze app vindt hij wat banen waar hij op zijn gemak kan solliciteren.

Dag 3 - Prototypen

Ook deze dag spreekt voor zich, we moesten een prototype maken. Samen met het team zijn we de hele dag bezig geweest met een prototype maken. Dit prototype was nog niet optimaal maar ik ben erg trots met hoe goed ons prototype was uitgewerkt. We hadden alle schermen in twee kleuren gemaakt, om het concept te testen. De hoofdkleur is blauw van het UWV en de andere kleur was voor nu rood. Dit was geen optimale kleur maar het ging om het idee. 
Wat hier niet te zien is is dat we de instellingen hebben uitgewerkt, zo kreeg de respondent de kleuren van blauw naar rood.

Dag 4 - Testen

Om ons concept goed te testen kregen we de mogelijkheid om dit met de doelgroep, en mensen buiten de doelgroep te testen. De mensen buiten de doelgroep moesten zich inleven in onze doelgroep, hiervoor legde ik een scenario uit. Om ons prototype te testen lieten we de respondenten wat taken uitvoeren zoals het veranderen van de kleur of het lettertype, en het toevoegen van een vacature aan je favorieten.
Uit deze test kregen wij veel goede feedback, vooral vanuit de respondenten die echt uit onze doelgroep kwamen. Zo was één respondent een vrouw met maar 20% zicht, zij werd erg enthousiast van ons concept!

Deze resultaten van de gehele sprintweek moesten we in de laatste dag presenteren.

Testen

Tijdens de sprintweek hebben we natuurlijk ook een keer het concept getest met wat gebruikers. Deze feedback hebben we verwerkt tot een beter prototype. Ook bij dit prototype kregen we de mogelijkheid om met slechtzienden te testen. 

Als eerst hebben wij wat kleuren getest met respondenten met kleurenblindheid, en met een slechtzienden. Hieruit haalde ik dat ze een zwarte achtergrond mte hoge contrasten zoals fel geel en wit goed konden lezen. Dit hebben wij uiteindelijk als ‘kleurenblind’ versie gemaakt, ook hebben we een plugin in Figma steeds aangehad, waardoor we ‘zagen’ als iemand met kleurenblindheid. 

Ook hebben wij een usability test gehad met onze doelgroep. En wat functionaliteiten gemaakt door middel van co-creatie met de doelgroep. Wat slechtziende dames hebben ons goed geholpen met het optimaal maken van de kleuren en het gebruik van tekst en iconen.

Kleurenblind/hoog-contrast versie

Eindresultaat & expo

CarrièreMatch is gemaakt voor de slechtziende gebruikers van de UWV app. Speciaal voor deze doelgroep hebben we een simpelere app gemaakt om een beroep te vinden, en een aanpassingsscherm toegevoegd. In dit aanpassingsscherm kan de gebruiker de app visueel aanpassen, zodat deze makkelijker te gebruiken en zien is.

Bij de expo hebben wij met trots ons prototype kunnen laten zien aan verschillende mensen, en aan onze slecht ziende respondenten die nog langskwamen! Het maakte me erg trots op ons om te zien hoe blij onze doelgroep daadwerkelijk was. Dit werd bewezen door onze opdrachtgever van het UWV, zij koos ons project als winnaar van de accessibility prijs! Het prijswinnende prototype is hieronder te zien en is klikbaar. Om hem te vergroten kun je op de pijltjes in de hoek rechtsboven klikken. 

In dit project heb ik tevens veel geleerd als het gaat om co-creatie en ontwerpen voor een wat ‘lastigere’ doelgroep. 

Dit was het super gezellige meiden team waarmee ik dit prototype heb gemaakt. (Met onze mooie troffee)
Djeli van der Linden, Kelly van Heusden, Julia de Vos,  Marieke Samson en Melanie Kazenbroodt