Djeli van der Linden

Duurzaam bovenaan

Opdrachtgever: Clubleaf en Icemobile
Categorie: UX en UI design
Programma’s gebruikt: Figma, Miro, Adobe Illustrator
Gemaakt in een team van vier in het tweede jaar van de studie Communicatie & Multimedia Design

“Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat klanten, met een leeftijd tussen de 30 en 40 jaar die een gezin hebben, weinig moeite hoeven te steken in het bestellen van duurzame boodschappen bij Picnic?”

Voor dit project had ik samen met drie medestudenten een toevoeging aan de Picnic app gemaakt, namelijk duurzaam bovenaan! Met duurzaam bovenaan wordt er nadruk gelegd op de duurzame(re) producten die de winkel in het assortiment heeft. Ook hebben wij rekening gehouden met de wensen van onze doelgroep, en ervoor gezorgd dat het duidelijk is welke duurzame producten ook nog eens voordelig zijn!

Een ander deel van ons concept is de duurzaamheids meter, deze laat zien hoe duurzaam jouw winkelmand op dat moment is. Ook laat de duurzaamheids meter duurzamere opties zien (als deze er zijn) voor de producten die je in je mand hebt.

Met dit concept wilden wij ervoor zorgen dat de klanten van Picnic eerder voor de duurzame opties kiezen!

Terug naar boven

Voor wie is dit?

De doelgroep is ‘ klanten van Picnic tussen de 30 en 40 jaar die een gezin hebben en weinig moeite willen steken bij het bestellen van duurzame boodschappen.’ Wij kozen deze doelgroep, omdat ze vaak wel duurzaam willen zijn, maar er niet te veel moeite of tijd in willen steken. Ook komt deze doelgroep overeen met Picnic’s doelgroep. Daarnaast vindt onze doelgroep het moeilijk om duurzaam eten te kopen, omdat het vaak niet duidelijk is wat duurzaam is. Ook denken ze dat duurzaam altijd duur is, ook al is dit niet altijd het geval.

Wat was mijn rol?

UX researcher & UX/UI designer

Het gehele proces

 • Kickoff
 • Deskresearch
 • Een doelgroep kiezen
 • Fieldresearch
 • Creatieve sessies – 635, SCAMPER, bloemetjes techniek
 • Concept bedenken
 • Persona & storyboard
 • Mid-fidelity prototype
 • Vergelijkings test
 • Usability test
 • Prototype / eind resultaat
 • Eindexpo!

Onderzoek

Dit project begonnen we gezamenlijk met UX research, ofwel onderzoeken. Als allereerste wilden we deskresearch doen naar ons onderwerp, onze gebruikers en onze opdrachtgevers. Ik kreeg de opdracht Picnic te onderzoeken door hun website te bekijken en klantenrecensies te lezen. Mijn focus lag op duurzaamheid, kernwaarden en klantervaringen. Op de Picnic-website ontdekte ik dat ze diverse materialen recyclen en zich inzetten tegen voedselverspilling, o.a. door een ‘systeem’ waarbij klanten tot een bepaald tijdstip kunnen bestellen. Op review sites vond ik zowel positieve als negatieve reacties, vooral over het assortiment. Mijn onderzoek leverde waardevolle inzichten op die we integreerden in ons project. 
Deze bronnen waren bewust gekozen, omdat ik wilde begrijpen welke stappen Picnic zet op het gebied van duurzaamheid, wat hun kernwaarden zijn en hoe klanten hun ervaringen delen.

Fieldresearch

Om de gebruikers beter te leren kennen besloot ik om, na de deskresearch, semi-gestructureerde interviews te houden met een aantal respondenten. Door de vragen semi-gestructureerd te maken had ik een goede basis voor mijn vragen, maar kon vragen waar nodig. Dit zorgde ervoor dat ik genoeg informatie uit mijn interviews kon halen.

Creatieve sessies

Voor het bedenken van het concept hebben we gebruik gemaakt van verschillende creatieve sessies. Wij hebben ervoor gekozen om de 635 techniek, de SCAMPER methode en de bloemetjes techniek te gebruiken. Deze methodes hebben we gebruikt voor het divergeren van onze ideeën. Na het behalen van genoeg ideeën hebben we deze geconvergeerd door ze in een COCD-Box te plaatsen. 

Stroyboard en persona

Ik heb beide het storyboard en het persona niet gemaakt, maar vond dit wel een essentiele toevoeging aan het proces. Door deze twee te maken konden wij onze doelgroep, en ons concept goed overbrengen naar gebruikers en op onze expo uiteindelijk.

Eindresultaat en eindexpo

Duurzaam bovenaan is gemaakt om ervoor te zorgen dat Picnic gebruikers sneller voor duurzaam kiezen. Om dit te visualiseren hebben wij een prototype gemaakt, waarin we ons concept hebben verwerkt. Links is het prototype te zien die wij in Figma hebben gemaakt.

Bij de expo hebben wij met trots ons prototype kunnen laten zien aan verschillende mensen! We kregen hier veel positieve feedback op.

Het prototype hieronder is klikbaar! (Klik op de pijltjes rechtsboven het schermpje om hem in het groot te bekijken) 

Dit was het groepje waarmee ik dit prototype heb gemaakt.
Djeli van der Linden, Nicky Vermeij, Esterre Furster, Lieke Pille