Djeli van der Linden

Poot Partners

Opdrachtgever: Dierenasiel Nederland
Categorie: UX research en UX/UI design
Programma’s gebruikt: Figma, Illustrator
Dit project heb ik zelfstandig uitgevoerd in mijn derde jaar van CMD

“Hoe kunnen we een dierenasiel ondersteunen met een matching tool, tussen mens en hond, die honden een betere plek geven, op basis van hun behoeften en karakter?

Voor mijn eerste project in het derde jaar mocht ik zelf een ontwerpvraag opstellen. Ik kwam uiteindelijk op de vraag die hier links is te zien. Ik wilde iets doen voor de asielhonden in Nederland, omdat het er steeds meer worden. 
Dit project zag ik als een mooie kans om iets te kunnen ontwerpen voor het asiel, met als hoop een mooie toekomst voor de asielhonden.

Met dit project wilde ik de adoptiekans van de asielhonden vergroten!

Terug naar boven

Voor wie is dit?

Voor deze doelgroep had ik eigenlijk twee doelgroepen. Deze doelgroepen zijn de dierenasielen in Nederland en de mensen in Nederland die een hond willen adopteren bij een asiel. Ik koos deze twee doelgroepen met een reden. Met mijn concept wil ik de dierenasielen in Nederland steunen door betere en snellere matches te maken tussen hond en mens. Daarnaat zijn de mensen die een hond willen adopteren ook mijn doelgroep. Deze grote groep heb ik gekozen, omdat ik deze mensen wil koppelen aan een hond. Naast de doelgroepen zijn de honden in het asiel natuurlijk ook betrokken. Ik match de honden aan personen op basis van wat de hond nodig heeft. Zo kijkt mijn concept niet alleen naar wat de mens wil, maar ook wat de hond wil.

Wat was mijn rol?

UX researcher, tester, concept creator, UX/UI designer & prototyper

Het gehele proces

  • Kickoff
  • Deskresearch
  • Een doelgroep kiezen
  • Fieldresearch
  • Creatieve sessies – drijfveeranalyse, sky is the limit
  • Concept bedenken
  • Mid- & high-fidelity prototype
  • 5-seconden test
  • Usability test
  • Persona
  • Eind resultaat
  • Eindexpo!

Onderzoek

Aan het begin van mijn proces ben ik me gaan verdiepen op wat informatie over de asielen, asielhonden en ‘gevaarlijke’ hondenrassen zoals Pitbulls, Rottweilers, etc. 

Later in mijn proces, na mijn creatieve sessies, ben ik aanvullend bronnenonderzoek gaan doen naar daadwerkelijke asielhonden. Ik wilde deze informatie gebruiken voor mijn prototype, zodat de gebruikers honden te zien kreeg die op dat moment in het asiel zaten. Dus alle honden die te zien zijn in mijn prototypen, komen uit het asiel en zitten er misschien nog steeds. (Wie weet zie je nog een hondje die je aantrekt!)

Fieldresearch

Voor dit fieldresearch besloot ik interviews te houden met een paar respondenten uit de doelgroep, en een expert interview met iemand van dierenasiel Spijkenisse en met iemand van de dierenbescherming. Ik koos voor deze methodes om zo veel mogelijk informatie te verzamelen, voordat ik daadwerkelijk aan de slag zou gaan. Ik heb uit deze interviews veel inzichten kunnen halen, vooral uit de interviews met de experts. 

Naast deze interviews ben ik persoonlijk naar een dierenasiel gegaan om kennis op te doen, en om de honden te observeren (de honden waren super leuk). Er was een opendag bij het dierenasiel bij mij in de buurt, dit nam ik als kans om even langs te komen. In dit asiel zaten ook drie honden die ik in dit prototype heb verwerkt, waaronder Captain Jack een super leuke en enthousiaste hond.

Creatieve sessies

Ik had zelf al een klein beeld gevormd voor een concept, omdat ik dit nodig had voor een prototype party op school. Ik kwam tot het idee van een soort magazine over bepaalde hondenrassen, en iets in de richting van een app.

 

Ik heb één sessie gehouden met mijn doelgroep, zodat ik in hun interesses kon werken, om het proces, van het adopteren van een hond, zo aantrekkelijk mogelijk te maken. En ik heb zelf een creatieve sessie gehouden, de drijfveer analyse. Ik wilde deze techniek gebruiken om mijn concepten wat te specificeren.

De creatieve sessies staan hiernaast. Vanuit deze sessies ben ik verder gaan werken op een app, dit werd uiteindelijk Poot Partners.

Ontwerpvraag aanpassing

Aan het begin van dit proces was mijn ontwerpvraag anders dan bovenaan de pagina staat. Mijn eerste ontwerpvraag was: “Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat mensen, die al een hond willen adopteren maar nog niet veel ervaring hebben, eerder voor een “gevaarlijk” ras kiezen door middel van voorlichting en ervaringen?” Na veel feedback van mijn docenten en respondenten heb ik mijn ontwerpvraag verandert naar de vraag hierboven. Persoonlijk vond ik deze vraag ook veel fijner om op verder te ontwerpen. 

Stroyboard en persona

Ik heb dit persona gemaakt voor mijn eindexpositie op school. Deze heb ik neergelegd bij mijn prototype, om mijn doelgroep goed over te brengen.

Testen

Om dit prototype optimaal te testen begon ik met een 5-seconden test. Hierbij laat je een scherm 5 seconden zien en vraag je wat er op het scherm stond. Wat de respondent dan noemt, of als eerst benoemt, is iets wat ‘opvalt’. Met deze methode wilde ik testen of de belangrijkste onderdelen daadwerkelijk goed naar voren kwamen, zoals de foto van de hond, of bepaalde informatie op een scherm.

Naast deze test heb ik een usability test gedaan. Deze heb ik al eerder gedaan met een mid-fidelity prototype. Dit wilde ik nogmaals doen om te kijken of de respondent er nog steeds goed doorheen kwam, en om te zien of het prototype goed werkte. 
Het mid-fid prototype is hieronder te zien. Deze werkte wat anders dan mijn eindproduct, omdat het met mijn eerste ontwerpvraag is gemaakt. Dit was namelijk meer een ’test’, waarbij de respondent de beste match kreeg te zien met een hondenras en niet met een specifieke hond.

Mid-fid prototype

Eindresultaat & expo

Poot Partners is uiteindelijk een tool geworden om jouw beste match te vinden! Dit geldt voor jou, maar ook voor de hond. Deze app kijkt naar de behoeftes en wensen van (zoekend) baasje en hond. 
Ook dit prototype heb ik weer bij een eindexpositie laten zien, en opgestuurd naar dierenasiel Nederland. 


Ik vond dit één van mijn leukste projecten tot nu toe. Ik ben een echt hondenmens en vindt dat alle honden evenveel kans verdienen, met dit project heb ik een stapje bijgedragen.

Terug naar boven